Afbeelding 1 Afbeelding 2
Afbeelding 3

ESBL

Bron: Nieuwe Oogst, vrijdag 24 mei 2013, 11.39 uur

Het hoge percentage ESBL's verrast Henny Swinkels van de VanDrie Group. 'Dat ligt hoger dan de eigen metingen die wij tot nu toe hebben gedaan. Het maakt mijn attentie voor het probleem met ESBL alleen maar groter.'
Swinkels reageert hiermee op het onderzoek van de Consumentenbond naar ESBL's.
'Wij zijn al jaren bezig met onderzoeken hiernaar en het krijgt heel veel aandacht binnen onze sector. ESBL’s zijn de hoofdreden waarom we antibiotica nog effectiever zijn gaan inzetten.'
'Nog veel onderzoek nodig' 
'Laat onverlet dat we nog steeds niet precies weten waar ESBL’s vandaan komen', verzekert Swinkels. 'Het zit ook in de humane sector en het zit ook groenten. Er is dus nog heel veel onderzoek nodig.'

ESBL2

Bron: Nieuweoogst.nu , dinsdag 28 mei 2013, 12.36 uur

Dijksma: meer kennis ESBL hard nodig
De kennis over de manier waarop ESBL's zich verspreiden is beperkt. De overheid wil dat snel verbeteren. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het is onbekend hoe de verschillende verspreidingsroutes van EBSL's bijdragen aan de besmetting van vlees met de ESBL-bacterie. Dat moet nader onderzocht worden, stelt de staatssecretaris.

Het verwerkende bedrijf lijkt een grote rol te spelen bij besmettingskwesties, stelde de consumentenbond in haar eerder verschenen rapport.

Hygiëne bij vleesverwerking 
De houderijmethode en land van herkomst lijken er minder toe te doen. De overheid moet daarom strenger controle op hygiëne bij veesverwerking.

De overheid heeft als doelstelling om het antibioticumgebruik in de veehouderij in 2015 met 70 procent te reduceren ten opzichte van 2009. Dat heeft nog steeds topprioriteit, laat Dijksma weten.

Resistentie 
De ESBL-bacterie is resistent tegen een groot aantal antibiotica. De resistentie heeft de bacterie te danken aan de productie van het enzym extended spectrum bètalactamase (ESBL).

Powered by TKW Media