Bron: pluimveeweb
De rekenmethode achter de stikstofcijfers moet openbaar gemaakt worden. Dat is een eis van een groot deel van de Tweede Kamer aan de minister.lees verder
Overgang naar kringlandbouw
Via social media (FB en Twitter) @DeDierenDoc:
In navolging van o.a. KenjeKip gaan ook de dierenartsen werkzaam in de landbouw laten zien wat zij dagelijks bij al die boerenbedrijven doen. Je kunt inderdaad beter zelf je verhaal vertellen.
Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV) Hardenberg is het belangrijkste contactmoment voor pluimvee-, varkens- en kalverhouderij uit Noordoost-Nederland, Midden-Nederland en de Duitse grensgebieden.
bron Tefelgraaf
Bij vogels in omgeving Monnickendam is het besmettelijke vogelgriepvirus aangetroffen. Voor de sector geldt een ophok-en afschermingsplicht. Hoewel het virus gevaarlijk is voor de mens, wordt ook particulieren dringend geadviseerd kippen en overig pluimvee binnen te houden.
Vermoedelijk zal 2016 het eerste jaar zijn waarin de wereld meer kip dan varken eet. Kip kost minder voer en geldt niet als rood vlees. Het dier is bovendien in vrijwel alle behalve vegetarische religies geaccepteerd als voedsel.
Al jaren wordt voorspeld dat kip het meest populaire vlees zal worden. http://bit.ly/2eSNK4a
Bron:www.foodlog.nl
De Stichting Kip Promotie (SKIP) organiseerde op 15 september de jaarlijkse culinaire kipbijeenkomst. In Baarn kregen de gasten een programma aangeboden met culinaire, entertainende en informatieve inhoud.
Het gebruik van antibiotica bij vleeskuikens is in de eerste helft van 2016 weer verder gedaald. Ten opzichte van het basisjaar 2009 is nu sprake van een afname van 71%.
Martijn Katan (70), biochemicus, emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit, ontzenuwt in een nieuw boek zeventig voedingsmythes. artikel in NRC
Je lijf gaat je hele leven mee, daar wil je dus zo goed mogelijk voor zorgen. Maar hoe doe je dat? Als leidraad voor een gezond eetpatroon heeft het voedingscentrum de nieuwe schijf van vijf.
Op tweede Paasdag was het op veel boerderijen gezellig druk! Bijna 100 boeren en telers openden de (stal)deuren om bezoekers een kijkje achter de schermen te geven. In totaal zijn er 135.000 bezoekers geweest.
Bezoek eens een boerenbedrijf. Een leuk en leerzaam dagje uit.
Boeren Lentefeesten
Goed om te merken dat informeren nog altijd de beste weg is. kipinnederland
Op zondag 13 december besteedt het RTL4-programma Lifestyle Experience aandacht aan de pluimveehouderijsector. Het programma wordt uitgezonden om 14.20 uur en herhaald op zaterdag 19 december om 15.10 uur op RTL5.
Bron: NOS
Uit onderzoek blijkt het aantal multiresistente bacteriën op en in kippenvlees in de Nederlandse supermarkten flink te zijn gedaald. De daling van het aantal multiresistente bacteriën in kippenvlees komt door een sterke afname van het antibioticagebruik in de intensieve veeteelt.
In Barneveld wordt gestart met de bouw van het Poultry Innovation Lab. Binnen het Poultry Innovation Lab wordt kennis en innovatie binnen de pluimveesector gevestigd. Daarnaast zal het ook onderdak bieden aan en bezoekers- en informatiecentrum.
De energieneutrale Windstreekstal van familie Nijkamp uit Raalte werd donderdag 12 november na een zesjarig onwikkelingstraject feestelijk geopend. "Eén overdekte uitloop met een broedkap" aldus Professor Peter Groot Koerkamp (Wageningen UR) het nieuwe stalconcept voor vleeskuikens.
U kunt het bedrijf tijdens de open dag op 11 december bezoeken.
Op rauwe kip kunnen ziekteverwekkers voorkomen, zoals Salmonella en Campylobacter.
Eet daarom nooit rauw vlees!
Wees alert, ook op vakantie in warme landen en de camping. Neem de tips van het voedingscentrum in acht. Zo beperk je het risico op een voedselinfectie. Op de website van het voedingscentrum vind je nuttige tips om veilig om te gaan met o.a. kippenvlees tijdens het kopen, koken en bewaren.
Bron: de boerderij
Albert Heijn gaat zijn langzaam groeiende Hollandse Kip een andere naam geven.
Dat vertelde dr. Simone Herzberger, senior director product integrity topics van Albert Heijn, tijdens een studiebijeenkomst van de WPSA, de internationale vereniging van pluimveewetenschappers. Wat de nieuwe naam wordt, vertelde zij niet. Dat wordt begin juni bekendgemaakt.
Hoe voorkom je dat je ziek wordt van je eten.
Voedselinfecties komen meer voor dan je denkt. Misschien verwacht je het niet, maar vaak ontstaan ze in je eigen keuken. Verreweg de meeste voedselinfecties zijn te voorkomen door veilig om te gaan met je eten.
De 5 stappen van het voedingscentrum....
Sinds 30 november '14 zijn er in Nederland geen uitbraken van vogelgriep meer geweest. Daarom is per maandag 9 februari 00.00 uur de ophokplicht voor pluimvee ingetrokken.
Vandaag lanceert Stichting Ideeele Reclame (SIRE) haar nieuwe voedselverspillingscampagne!
"Het stunten met vleesprijzen moet worden uitgebannen. Het is zorgelijk dat het aantal aanbiedingen van vlees tegen lage prijzen door supermarkten in 2014 is toegenomen." Dat zei staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.
Bron: DFT
In het debat van dinsdag 25 november wierp Sharon Dijksma zich op als belangenbehartiger en kwam op voor de pluimveehouders. Ze wees Thieme van de PvdD terecht. „U zou compassie moeten tonen voor boerengezinnen die nu in angst zitten”, zei ze tegen Thieme.
Volgens bestuursvoorzitter Fresco van de Wageningen Universiteit (WUR) denkt het publiek dat voedsel producerende ketens elk mogelijk risico rond voedselveiligheid kunnen en dus ook moeten uitbannen.
Bron: nieuweoogst.nl
Driekwart van de Nederlanders vindt dat de diervriendelijkheid van het voedsel in Nederland goed is of zelfs is verbeterd ten opzichte van tien jaar geleden. Dat blijkt uit de Foodmonitor van Food for Food en onderzoeksbureau Trendbox.
Bron: nu.nl
Interview NU.nl met VVD-kamerlid Helma Lodders: 'Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) kan zich beter richten op de Europese handhaving van bestaande regels omtrent dierenwelzijn, dan te pleiten voor nog meer Europese regels voor de landbouwsector".
Bron: Pluimveeweb.nl
Als consumenten wereldwijd vlees willen blijven eten, moeten we onze CO2 footprint met 75 tot 80 procent terugdringen. Dat kan alleen maar als we daartoe genetisch geoptimaliseerde dieren houden in intensieve afmestsystemen. Dat zei Jason Clay topman van het Wereld Natuurfonds (WWF), meldt Foodlog.nl.
Het Bestuur van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) heeft gisteravond in haar Landelijk Bestuursvergadering besloten om in de Extra Algemene Ledenvergadering van 11 november 2014 het voorstel te doen om mevrouw drs. Hennie de Haan te kiezen tot nieuwe NVP-voorzitter per 1 januari 2015.
Het kabinet komt met stevige en ingrijpende maatregelen om de risico's op voedselveiligheid in de vleesketen aan te pakken en zoveel mogelijk te beheersen. Dat schrijven staatssecretaris Dijksma en minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.
Onze koeien, varkens en kippen zijn minder resistent voor antibiotica. Dat blijkt uit het MARAN-rapport, een monitor die bacterieën bij dieren in de gaten houdt. Radio Eénvandaag besteedde er aandacht aan in hun radio uitzending.
De Europese Commissie wil Nederland ook voor de komende vier jaar derogatie verlenen. Eén van de voorwaarden is dat de dierrechten voor o.a. pluimvee zeker tot 2018 blijven bestaan. Dat staat in de brief van staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer. Lees het volledige artikel op pluimveeweb.nl
Bron: nu.nl
Uit analyse op basis van cijfers van het CBX blijkt dat in twaalf jaar tijd het gewicht aan kippenvlees dat van een gemiddeld kuiken wordt gehaald met 17% is toegenomen. Volgens Nepluvi komt dat met name doordat de dieren iets langer leven. lees meer..
Bron: vlees.nl
Het aantal Nederlanders dat het kopen via internet en de "stenen" winkel met elkaar combineert, neemt verder toe. Dit concludeert ABN AMRO op grond van een onderzoek onder 5.500 consumenten.
Lees meer
Bron: Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
In de loop van 2014 maakt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de inspectieresultaten van lunchrooms bekend via haar website.
Supermarktketen Jumbo geeft uitleg over de kip die zij in het schap hebben liggen. De supermarkt stelt dat de consument de kip die ze graag willen moeten kunnen kopen en betalen. Naast duurzaamheid en dierwelzijn heeft de supermarkt ook oog voor milieu en de Nederlandse pluimveesector. Naar de website
Prof. dr. ir. Louise O. Fresco is per 1 juli 2014 benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR. Zij volgt Aalt Dijkhuizen op die op 1 maart na 12 jaar afscheid neemt van Wageningen UR. artikel
Bron: De Telegraaf
We zorgen in Nederland zo goed voor onze boerderijdieren dat we op moeten passen ons niet uit de markt te prijzen. De eisen ten aanzien van dierenwelzijn van actiegroepen als Wakker Dier (WD) zijn eenvoudigweg doorgeslagen. lees hier
Bron: Agridirect.nl
Bij de pluimveehouders is 18,4% zeer tevreden. In deze sector lag dat aandeel in 2012 nog op 12,8%. Dat stelt het telemarketingbureau AgriDirect.
Bron: nieuwe oogst
"De cash-flow voor boeren moet verbeteren." Dat zei Wout Dekker, voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Rabobank, tijdens de Agrifirm jongerendag.