Afbeelding 2 Afbeelding 3
Afbeelding 4

Staatsecretaris Dijksma gaat in gesprek met de sector

Naar aanleiding van het programma Tros Radar over de kuikensterfte stelde PvdA-kamerlid Tjeerd van Dekken kamervragen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) gaat in gesprek met de pluimveesector.

Het programma maakte een item over de jaarlijks ongeveer 5 miljoen kuikens die omkomen bij broederijen omdat ze de eerste 24 tot 72 uur zonder voer en water zitten. Broedkasten worden op 21 dagen geopend als vrijwel alle kuikens uit het ei zijn. Kuikens hebben van nature een kleine reserve. De kuikens die eerder dan 21 dagen uit het ei komen hebben tot dat ze bij de vleeskuikenhouder zijn nog geen toegang tot voer en water.

Dijksma zegt dat het om veel kuikens gaat, maar dat het procentueel gezien om 1 procent van de kuikens gaat.  “Het is een lastige kwestie. We weten dat kuikens nadat ze uit het ei komen een kleine reserve hebben”, zegt Dijksma. Ze benadrukt dat het voor broederijen van economisch belang is om zoveel mogelijk kuikens in leven te houden. “Ik heb alleen de mogelijkheid om de sector tot orde te roepen. Ik weet dat er in de sector over gesproken wordt en ik zal het ook bespreken in de reguliere overleggen met het ministerie”, zegt Dijksma.

Extra controle van de NVWA, zoals Van Dekken bepleit, heeft geen effect omdat de bedrijven de regels niet overtreden. De dreiging om een rechtszaak te beginnen over de kwestie heeft volgens Dijksma dan ook geen zin. Volgens Wakker Dier is wel sprake van onwettige praktijken.

Bron: De Boerderij

Afbeelding 1
Powered by TKW Media