Afbeelding 3 Afbeelding 4
Afbeelding 5

Nederlander geeft meer geld uit aan vlees

Afbeelding 1
Nederlander geeft meer geld uit aan vlees

Ondanks de economisch mindere tijden is er in 2012 een recordbedrag uitgegeven aan vlees en vleesproducten. De Nederlanders gaven hieraan in 2012 ruim 40 miljoen euro meer uit ten opzichte van 2011. De prijzen van vlees en vleesproducten zijn hoger als gevolg van de hogere grondstofprijzen maar er werd ook minder gestunt met vlees in acties. Meer uitgaven lijkt ook een gevolg van de stijgende vraag naar duurzamere, en dus duurdere producten.

In 2012 heeft de gemiddelde Nederlander 450 gram minder vlees gegeten op jaarbasis. Dit is een minimale daling gezien de hogere prijs die afgelopen jaar voor vooral varkensvlees en rundvlees betaald moest worden. 
De sector is wel degelijk op zoek naar doeltreffende verduurzaming; daarnaast moet de sector er zelf voor zorgen dat van de huidige situatie een realistisch beeld wordt geschetst. De waarheid is immers genuanceerder dan doorgaans door diverse organisaties wordt verondersteld. 

De Nederlandse vee en vleessector beschikt over internationaal erkende kwaliteitssystemen waarin voortdurend de nieuwste inzichten voor het waarborgen van kwaliteit, voedselveiligheid en gezondheid worden opgenomen. Deze dienen als voorbeeld voor veel partijen in het buitenland. Sinds jaar en dag heeft de Nederlandse vleessector dan ook een uiterst sterke exportpositie. Dit is bereikt door voortdurend in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. 


Bron: Pascalle de Ruyter, PPE

Afbeelding 2
Powered by TKW Media