Afbeelding 3 Afbeelding 4
Afbeelding 5

Aalt Dijkhuizen: " De eisen ten aanzien van dierenwelzijn zijn doorgeslagen"

Afbeelding 1
 Wakker Dier schiet door (WD). We zorgen in Nederland zo goed voor onze boerderijdieren dat we op moeten passen ons niet uit de markt te prijzen. De eisen ten aanzien van dierenwelzijn van actiegroepen als WD zijn eenvoudigweg doorgeslagen.

Dat valt op te maken uit de woorden van Aalt Dijkhuizen, scheidend bestuursvoorzitter van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Bij zijn afscheid zet hij WD op zijn nummer. „Internationaal staan Denemarken, Zweden en Nederland aan de top. Je zult niet veel plekken in de wereld vinden waar welzijn en gezondheid van de dieren beter is geregeld. Actiegroepen als WD vertekenen het beeld en dat blijft hangen in de hoofden van mensen.”

Nerts
Een van de zaken die Dijkhuizen aan de kaak stelt, is het verbod op het fokken van nertsen, dat over een aantal jaren ingaat. Daarin staat Nederland alleen. Tegelijkertijd wordt de consumptie van nertsenbont niet verboden. Iedereen mag het gewoon dragen. Een bontkraag is zelfs weer in. Al dat bont komt binnenkort uit landen als China en Polen. In die landen staat dierenwelzijn nog in de kinderschoenen. Met onze wetten zorg je ervoor dat de dieren het slechter krijgen.

Hetzelfde geldt voor het verbod op de legbatterij, een Europese regel. „Op zich een prima regel, ware het niet dat twee derde van alle eieren wordt verwerkt in allerlei producten, bijvoorbeeld mayonaise. Die invoer is niet tegen te houden. Niets staat zo de invoer van batterijeieren die verwerkt zijn in allerlei producten dus in de weg. Een effectieve manier om je eigen industrie met dit soort hoge eisen om zeep te helpen.”

Gaat Nederland te ver? „Te ver is niet de juiste term. We wijken wel af. Natuurlijk, iemand moet vooroplopen. En ik wil niet gezegd hebben dat we niet nog meer kunnen verbeteren. Maar we lopen te ver op de troepen vooruit. De politiek zegt: ’We hebben een voorbeeld gesteld’. Maar dat is jezelf voor de gek houden. We zijn gewoon een klein land in de wereld.”

Afbeelding 2
Powered by TKW Media