Afbeelding 3 Afbeelding 4
Afbeelding 5

Meer inzicht in voedselprijzen voor consument

Afbeelding 1

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wil consumenten een betere inkijk geven in het verloop van de prijzen van agrarische producten voor boeren, leveranciers en consumenten.

De marktprijs voor tarwe en aardappels heeft de afgelopen maanden nogal gewisseld, maar consumenten merkten daar in de winkel weinig van als ze hun boodschappen afrekenden.
Zaterdag heeft Dijksma de eerste Voedselprijzenmonitor met daarin de ontwikkeling van de prijzen in de hele voedselketen naar de Tweede Kamer gestuurd. LEI Wageningen UR doet het onderzoek en zorgt elke twee maanden voor een toelichting.

Dijksma wil de feiten over de voedselprijzen boven tafel. ''Met de Voedselprijzenmonitor is goed te zien hoe prijzen in de keten zich verhouden. Het geeft antwoord op de vraag hoe prijzen tussen boer, leverancier en winkelier zich verhouden en of er mogelijk knelpunten ontstaan om goede kwaliteit te kunnen blijven leveren.''

Uit de eerste rapportage komt behalve de wisselende prijzen voor tarwe en aardappels ook naar voren dat kippenhouders de prijs voor het kippenvlees dit jaar fors zagen dalen.
Maar consumenten merkten daar weinig van, omdat leveranciers doorgaans jaarcontracten hebben met winkeliers, zodat de winkelprijzen hoger uitpakten.

Afbeelding 2
Powered by TKW Media