Afbeelding 3 Afbeelding 4
Afbeelding 5

Aangenaam verrast

Afbeelding 1

Fotograaf en kunstenaar Henk Wildschut was positief verrast na bezoeken aan diverse pluimveebedrijven. De Amsterdammer fotografeerde voor het Rijksmuseum en NRC Handelsblad de voedselproductie in Nederland.

Aanvankelijk was hij zeer kritisch de voedselproductie in Nederland. Maar gaandeweg veranderde dat beeld. „Door de onjuiste reclames van Wakker Dier dacht ik vooraf dat dieren op verschrikkelijke wijze gehouden werden, maar dit bleek een grote misvatting,” zei de fotograaf gisteren tijdens de pluimvee relatiedag van NOP/LTO Nederland en Pluimveehouderij in Barneveld. 

Hij was positief verrast over de gastvrijheid van de boeren. „Ik werd overal enthousiast ontvangen, ook was het eenvoudig om boeren te vinden waar ik foto’s kon maken. Vooraf had ik gedacht dat dit een stuk lastiger zou zijn”, vertelde de Amsterdammer. 

Betere hygiëne dan AMC
Het viel hem op hoe hygiënisch veehouders werken om ziektes buiten de deur te houden. „Tijdens mijn bezoeken moest ik meestal voordat ik de stal betrad, douchen en kreeg ik vaak vragen of ik mijn camera en statief al eerder in een stal gebruikt had.” 

„Tijdens een eerdere fotoreportage in het Amsterdamse ziekenhuis AMC heeft niemand me ooit gevraagd waar ik de dag ervoor geweest was”, vergeleek de Amsterdammer. 

Informeer burgers
De fotograaf was lovend over veehouders en hun professionele bedrijfsvoering. „Om onwetende burgers te informeren over de veehouderij in Nederland is het belangrijk dat je vertelt wat je doet en doet wat je vertelt” adviseerde de fotograaf de aanwezigen.

Hij gaf het voorbeeld van een leghennenhouder met twee locaties die een fotobord van zijn biologische uitloophennen op de muur van zijn stal met scharrelhennen had geplaatst. „Plaats dan gewoon een bord van scharrelhennen en vertel waarom je scharrelhennen houdt en dat die dieren ook een goed leven hebben.” 

Afbeelding 2
Powered by TKW Media