Afbeelding 2 Afbeelding 3
Afbeelding 4

Dierenwelzijn


Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) kan zich beter richten op de Europese handhaving van bestaande regels omtrent dierenwelzijn, dan te pleiten voor nog meer Europese regels voor de landbouwsector.Dat zegt VVD-Kamerlid Helma Lodders tegen NU.nl.

Zondag maakte Dijksma in een interview met NU.nl bekend het liefst nog dit jaar een dierenwelzijnstop te organiseren.

Samen met haar collega-bewindspersonen uit Duitsland en Denemarken wil zij met dierenwelzijnsorganisaties in overleg treden over hoe zij verregaande dierenwelzijnsverbeteringen op de Europese agenda kan zetten.

Zo wil Dijksma bijvoorbeeld dat snavelknippen, het castreren van biggen, en het koudmerken van vee in alle lidstaten verboden wordt.

Lodders noemt het voornemen van de bewindsvrouw "een mooi streven". "Maar het is beter om prioriteit te stellen aan de handhaving van bestaande Europese richtlijnen."

Flauwekul, zegt de PvdA. "Als je dierenwelzijn belangrijk vindt, dan ga je niet wachten tot het elders in orde is", vindt Kamerlid Tjeerd van Dekken.

Oekraïens kooi-ei

Volgens Lodders zijn er genoeg pijnpunten in het dierenwelzijnsbeleid waar Brussel zich eerst over moet buigen. 

Zo verbaast de VVD-politica zich over de dieronvriendelijke Oekraïense legbatterijeieren die door het recent afgesloten vrijhandelsverdrag met Kiev op de Europese en Nederlandse markt opduiken.

Ook bij de belangenorganisatie van de landbouwsector LTO Nederland is er irritatie over het vrijhandelsverdrag.

"Dit komt neer op oneigenlijke concurrentie", zegt voorzitter Albert Jan Maat. De batterijkooi is hier al jaren verboden, aldus Maat. Maar de Oekraiense kooi-eieren kunnen ongehinderd de Europese markt op komen, ook in Nederland. "Dat is een gruwel voor elke legpluimveehouder in ons land."

Voorop lopen

Volgens de PvdA moet Nederland niet naar andere landen kijken, maar zich inzetten voor een beter Europees beleid. "Het is een goede zaak als de Nederlandse norm de Europese norm wordt," zegt Van Dekken.

Volgens het CDA gaat Dijksma juist veel te ver met haar dierenwelzijnsbeleid. Kamerlid Jaco Geurts vindt dat Nederland onnodig voorop loopt met het verbod op bijvoorbeeld snavelknippen en het castreren van biggen.

"Deze maatregelen kosten de sector de kop", aldus Geurts. "De dierenwelzijnsschroeven worden te ver aangedraaid. Wij blijven in Nederland maar voorop lopen."

Beschaving

De PvdA hekelt deze "conservatieve denkwijze". Van Dekken: "Je moet durven progressief te denken. Dierenwelzijn is een stukje beschaving, daarin kun je niet ver genoeg."

Veel vertrouwen in een goede afloop van de Dijksma's top heeft de CDA niet. LTO Nederland juicht de top toe, maar dan alleen als Dijksma ervoor zorgt dat er echt een gelijk Europees speelveld ontstaat.

Dinsdag behandelt de Tweede Kamer de begroting van de staatssecretaris.

Bron: nu.nl

Afbeelding 1
Powered by TKW Media