Afbeelding 2 Afbeelding 3
Afbeelding 4

Consument tevreden over dierenwelzijn

Driekwart van de Nederlanders vindt dat de diervriendelijkheid van het voedsel in Nederland goed is of zelfs is verbeterd ten opzichte van tien jaar geleden. Dat blijkt uit de Foodmonitor van Food for Food en onderzoeksbureau Trendbox.

De consument is tevreden met het aanbod en heeft geen aanleiding om hiervoor zijn voedselkeuze aan te passen. 'Deze houding maakt het moeilijk om bijvoorbeeld de transitie van 0- naar 1-, 2- of zelfs 3-sterrenvlees terug te verdienen', stelt Trendbox.

Opvallend is dat ondanks de ophef over de gangbare kip en andere campagnes van Wakker Dier de consument een positief beeld heeft van de diervriendelijkheid in Nederland.

Meersterrenvlees 
Of dit beeld juist is of niet is hier dan niet belangrijk, het verklaart wel dat de transitie van 0 naar meersterrenvlees moeilijk is, verkaart Food for Food in de Foodmonitor.

Dat er iets moet veranderen aan de omstandigheden waarin dieren zoals kippen leven daar lijken alle partijen in de sector het in ieder geval over eens te zijn.

Betalen 
Waar ze het niet over eens zijn is de snelheid van deze transitie. Dat heeft onder andere te maken met productiecapaciteit en de bereidheid van de consument ervoor te betalen.

Albert Heijn heeft het geprobeerd, geeft Food for Food aan met de Hollandse Kip die als ‘100% duurzaam’ werd gepresenteerd. 'Maar dat bedrijf kreeg de wind van voren van Wakker Dier omdat ze dat nog helemaal niet waar kunnen maken.'

Nieuwe Standaard Kip 
Jumbo lanceerde onlangs de Nieuwe Standaard Kip en lijkt daarmee de juiste snaar te raken. 'Het verschil is dat de manier van communiceren van Jumbo de consument zelf de gelegenheid geeft er een oordeel over te vormen', geeft Food for Food aan.

'AH stelt in hun communicatie aan de andere kant dat het zo is en daarmee loze beloftes doet.'

Omarmen 
Jumbo neemt daarbij een voortrekkers rol en hoopt daarmee de standaard te zetten in de Nederlandse retail. 'Maar de vraag blijft of de consument het ook zal omarmen', vraagt Trendbox zich af.

Bron: nieuweoogst.nl

Afbeelding 1
Powered by TKW Media