Afbeelding 3 Afbeelding 4
Afbeelding 5

Sector moet voorbereid zijn

Afbeelding 1
Nederland is kwetsbaarder voor virussen zoals de vogelgriep en daar moet het land op voorbereid zijn.
Het is deels aan het bedrijfsleven om te kijken hoe er beter kan worden gereageerd op een nieuwe uitbraak. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zaterdag in De Telegraaf.

Problemen 
'Wat ik nu zie als er een vervoersverbod wordt afgekondigd, is dat er heel snel problemen ontstaan omdat bijvoorbeeld vrachtwagens met kleine kuikens niet meer naar de bedrijven kunnen. Dan ontstaan er welzijnsproblemen. Ik vind dat we, als de rust is wedergekeerd, moeten kijken hoe de sector daar beter op kan reageren', aldus Dijksma.

Plicht 
De staatssecretaris zei in het interview dat de sector een eigen verantwoordelijkheid heeft 'om het systeem op orde te hebben'. De overheid heeft volgens haar 'de plicht om bij een uitbraak alles te doen om die in te dammen.' Ingrijpen in de bedrijfsvoering is volgens haar niet de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris.

Wakker liggen 
Sinds 16 november is in vier plaatsen in Nederland de vogelgriep vastgesteld. Het eerste geval was in Hekendorp, daarna volgden bedrijven in Ter Aar en Kamperveen. Zondag kwam daar Zoeterwoude bij. 'Het is een onderwerp waar ik mee opsta en mee naar bed ga, en soms ook 's nachts wakker van lig', zei Dijksma tegen de krant

Afbeelding 2
Powered by TKW Media