McDonald’s: reguliere kip beter voor milieu
Amsterdam, maandag 24 september 2018
„Bij McDonald’s streven we naar een optimale balans tussen dierenwelzijn en milieu en verwerken we daarom kippenvlees van reguliere vleeskuikens in onze kipproducten. Het kippenvlees in al onze restaurants in Nederland en het Verenigd Koninkrijk is afkomstig van reguliere vleeskuikens die met zitstokken, daglicht en strobalen over extra verrijking beschikken. We hebben de ambitie om in 2024 wereldwijd alleen nog kip te verkopen van vleeskuikens, waar verrijking in stallen is toegepast.”
Dat zegt Eunice Koekkoek, manager corporate communicatie van McDonald’s Nederland B.V. na vragen van Pluimveeweb.nl. Ze reageert hiermee op de commotie in de Verenigde Staten. Een grote aandeelhouder van McDonald’s uitte afgelopen weekend zijn zorgen over de manier waarop de fastfoodketen met kippen omgaat. Het New York Retirement Fund, het op twee na grootste publieke pensioenfonds in de Verenigde Staten, dringt aan op verbeteringen van de leefomstandigheden voor kippen. Het pensioenfonds is bang voor reputatieschade en financiële gevolgen voor het bedrijf en zijn aandeelhouders.
„Trager groeiende vleeskuikens hebben een grotere impact op het milieu dan reguliere vleeskuikens. Bovendien denken we dat er bij reguliere vleeskuikens ook nog stappen te zetten zijn op gebied van dierenwelzijn”, vertelt Koekkoek.
Enrichment concept
Twee jaar geleden startte de fastfoodketen in Nederland met een proef met haar zogeheten Enrichment concept. De reguliere vleeskuikens die volgens dit concept gehouden worden, beschikken over daglicht, zitstokken en vanaf de tweede levensweek anderhalve pak stro per 1.000 kuikens. „Op basis van deze proef verkopen we sinds 1 mei 2018 in Nederland en het Verenigd Koninkrijk alleen nog kipproducten van vleeskuikens uit dit concept.”
„We blijven innoveren waarbij we steeds kijken naar de balans tussen dierenwelzijn en impact op het milieu. Bezetting heeft ook invloed op het dierenwelzijn van vleeskuikens. Met camera’s willen we gedrag van vleeskuikens vastleggen in Enrichtment stallen en in Enrichtment stallen met een lagere bezetting zodat we op basis van die feiten onderbouwde beslissingen kunnen nemen.”
‘Pluimveehouder moet ook verdienen’
„Met onze partners hebben we afgesproken dat die geen soja gebruiken uit gebieden, die speciaal voor de sojateelt ontbost zijn. We onderzoeken nu samen met onze partners of we in plaats van soja andere grondstoffen voor voer kunnen gebruiken die minder impact op het milieu hebben.”
„Voor al onze voedingsproducten vinden we dat de balans dierenwelzijn en impact op het milieu goed moet zijn. Bovendien vinden we het belangrijk dat pluimveehouders en andere producenten, die onze voedingsproducten produceren, ook een fatsoenlijk inkomen verdienen.