Afbeelding 3 Afbeelding 4
Afbeelding 5

Dieren in stallen moeten beter worden beschermd tegen brand.

Afbeelding 1
Dieren in stallen moeten beter worden beschermd tegen brand. Vijf jaar nadat de Dierenbescherming voor het eerst de noodklok luidde over het stijgende aantal dieren dat omkomt door stalbranden, vindt nu ook het kabinet dat de honderdduizenden kippen, varkens en runderen die op stal staan meer bescherming verdienen.

Dieren zijn belangrijker dan dingen en verdienen dus meer bescherming dan bijvoorbeeld ijskasten of bankstellen. Nieuwe stallen voor vee moeten daarom voortaan brandveiliger worden gebouwd, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) de Tweede Kamer donderdag.

De ruimten waar belangrijke apparatuur of installaties staan, moeten bij nieuwbouw en ook na een verbouwing, daarom zeker 60 minuten brandwerend zijn. Kortsluiting in deze technische ruimten blijkt vaak de oorzaak van deze branden. Ook moeten andere materialen voortaan voldoen aan strengere regels, om te voorkomen dat het vuur zich snel in de stal kan verspreiden.

Het kabinet, Dijksma schrijft de brief namens de ministers Stef Blok (Wonen) en Ivo Opstelten (Veiligheid), neemt een advies over van Dierenbescherming, verzekeraars, LTO en de Nederlandse Vereniging voor Brand- en Rampenbestrijding. Die organisaties vinden betere bescherming van de dieren belangrijk, aangezien die zichzelf niet kunnen beschermen en doorgaans niet op eigen kracht uit de brandende stal kunnen komen. Ook zijn andere regels gewenst omdat dieren die in de stallen staan volgens de huidige regels niet anders worden beschouwd dan goederen als wasmachines of wc-rollen.

Afbeelding 2
Powered by TKW Media