Afbeelding 2 Afbeelding 3
Afbeelding 4

LTO/NOP: De nieuwe kip is een goed antwoord

Pluimveehouders verenigd in LTO/NOP vinden de nieuwe dier- en milieuvriendelijkere kip, die vanaf 2015 de gangbare kip in het supermarktschap vervangt, een goed antwoord op de vraag uit de samenleving.

‘Prima dat we dit in de keten aanpakken en niet via wetgeving krijgen opgelegd’, reageert voorzitter Eric Hubers van de pluimveevakgroep.
Dat er een eerlijk verdienmodel aan het plaatje vast hangt, is volgens Hubers essentieel. ‘Wensen vanuit de samenleving is één, realisme en haalbaarheid is twee. Bij een eerlijk product hoort ook een eerlijke prijs voor de producent’, stelt hij vast.

Hij zegt er scherp op te zijn bij de verdere uitwerking van dit concept.

Buitenland 
Hubers hoopt dat ook andere landen hogere eisen gaan stellen aan dier- en milieuvriendelijkheid van kip, zodat de sector nog meer slagen kan maken.
Nu blijft driekwart van de productie gangbaar, omdat de Nederlandse markt veel kip exporteert. Het buitenland stelt nauwelijks eisen aan dierenwelzijn, waardoor goedkope en efficiënte productie nodig is.

Voorsprong 
‘Het zou mooi zijn als de Nederlandse supermarkten de toon zetten en andere landen ook geleidelijk volgen. Dat zet de Nederlandse pluimveehouders op voorsprong, net als destijds met scharreleieren’, meent Hubers.

Bron: Nieuwe Oogst  26 februari 2013
Auteur: Caroline van der Plas

Afbeelding 1
Powered by TKW Media