Afbeelding 44 Afbeelding 45
Afbeelding 46

donderdag 10 oktober 2019

De rekenmethode achter de stikstofcijfers

Bron: pluimveeweb
De rekenmethode achter de stikstofcijfers moet openbaar gemaakt worden. Dat is een eis van een groot deel van de Tweede Kamer aan de minister.lees verder

maandag 24 september 2018

Vleeskuikenconcepten groeien van 7 naar 15 procent

Afbeelding 1
maandag 24 september 2018

McDonald`s : Reguliere kip beter voor milieu

Afbeelding 2
zondag 23 september 2018

Voor u gelezen

Overgang naar kringlandbouw

Afbeelding 3
woensdag 25 oktober 2017

De dierenarts vertelt!

Via social media (FB en Twitter) @DeDierenDoc: 
In navolging van o.a. KenjeKip gaan ook de dierenartsen werkzaam in de landbouw laten zien wat zij dagelijks bij al die boerenbedrijven doen. Je kunt inderdaad beter zelf je verhaal vertellen.

Afbeelding 4
dinsdag 24 oktober 2017

LIV Hardenberg 24 - 26 oktober 2017

LIV Hardenberg 24 - 26 oktober 2017

Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV) Hardenberg is het belangrijkste contactmoment voor pluimvee-, varkens- en kalverhouderij uit Noordoost-Nederland, Midden-Nederland en de Duitse grensgebieden. 

donderdag 10 november 2016

Ophokplicht ivm Vogelgriep

bron Tefelgraaf
Bij vogels in omgeving Monnickendam is het besmettelijke vogelgriepvirus aangetroffen. Voor de sector geldt een ophok-en afschermingsplicht. Hoewel het virus gevaarlijk is voor de mens, wordt ook particulieren dringend geadviseerd kippen en overig pluimvee binnen te houden. 

Afbeelding 5
woensdag 19 oktober 2016

Kip op 1

Vermoedelijk zal 2016 het eerste jaar zijn waarin de wereld meer kip dan varken eet. Kip kost minder voer en geldt niet als rood vlees. Het dier is bovendien in vrijwel alle behalve vegetarische religies geaccepteerd als voedsel.
Al jaren wordt voorspeld dat kip het meest populaire vlees zal worden. http://bit.ly/2eSNK4a

Bron:www.foodlog.nl

woensdag 21 september 2016

Culinaire Kipbijeenkomst

De Stichting Kip Promotie (SKIP) organiseerde op 15 september de jaarlijkse culinaire kipbijeenkomst. In Baarn kregen de gasten een programma aangeboden met culinaire, entertainende en informatieve inhoud.

Afbeelding 6
dinsdag 13 september 2016

Weer daling antibioticagebruik

Het gebruik van antibiotica bij vleeskuikens is in de eerste helft van 2016 weer verder gedaald. Ten opzichte van het basisjaar 2009 is nu sprake van een afname van 71%. 

Afbeelding 7
vrijdag 15 april 2016

Antibioticavrij reguliere kuikens houden

Antibioticavrij reguliere kuikens houden

Familie Bevelander bouwde in het Zeeuwse Poortvliet een nieuwe Patiostal. In dit type stal ontvangt de familie Bevelander broedeieren in plaats van eendagskuikens. 

Afbeelding 8
donderdag 14 april 2016

‘Wat is gezond?’

‘Wat is gezond?’

Martijn Katan (70), biochemicus, emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit, ontzenuwt in een nieuw boek zeventig voedingsmythes. artikel in NRC

Afbeelding 9
dinsdag 5 april 2016

Eet u gezond?

Eet u gezond?

Je lijf gaat je hele leven mee, daar wil je dus zo goed mogelijk voor zorgen. Maar hoe doe je dat? Als leidraad voor een gezond eetpatroon heeft het voedingscentrum de nieuwe schijf van vijf.

donderdag 31 maart 2016

Boeren Lentefeest goed bezocht

Op tweede Paasdag was het op veel boerderijen gezellig druk! Bijna 100 boeren en telers openden de (stal)deuren om bezoekers een kijkje achter de schermen te geven. In totaal zijn er 135.000 bezoekers geweest.

vrijdag 18 maart 2016

Wat doen we tweede paasdag?

Wat doen we tweede paasdag?

Bezoek eens een boerenbedrijf. Een leuk en leerzaam dagje uit.
Boeren Lentefeesten

woensdag 20 januari 2016

Goed om te merken dat informeren nog altijd de beste weg is. kipinnederland

vrijdag 11 december 2015

Kijktip

Op zondag 13 december besteedt het RTL4-programma Lifestyle Experience aandacht aan de pluimveehouderijsector. Het programma wordt uitgezonden om 14.20 uur en herhaald op zaterdag 19 december om 15.10 uur op RTL5.

zaterdag 5 december 2015

Minder multiresistente bacteriën op kippenvlees

Minder multiresistente bacteriën op kippenvlees

Bron: NOS
Uit onderzoek blijkt het aantal multiresistente bacteriën op en in kippenvlees in de Nederlandse supermarkten flink te zijn gedaald. De daling van het aantal multiresistente bacteriën in kippenvlees komt door een sterke afname van het antibioticagebruik in de intensieve veeteelt.

Afbeelding 10
dinsdag 17 november 2015

Poultry Innovation Lab

In Barneveld wordt gestart met de bouw van het  Poultry Innovation Lab. Binnen het Poultry Innovation Lab wordt kennis en innovatie binnen de pluimveesector gevestigd. Daarnaast zal het ook onderdak bieden aan en bezoekers- en informatiecentrum.

Afbeelding 11
vrijdag 13 november 2015

Feestelijke opening Windstreekstal

Feestelijke opening Windstreekstal

De energieneutrale Windstreekstal van familie Nijkamp uit Raalte werd donderdag 12 november na een zesjarig onwikkelingstraject feestelijk geopend. "Eén overdekte uitloop met een broedkap" aldus Professor Peter Groot Koerkamp (Wageningen UR) het nieuwe stalconcept voor vleeskuikens. 
U kunt het bedrijf tijdens de open dag op 11 december bezoeken.

Afbeelding 12
dinsdag 14 juli 2015

Veilig eten....ook op vakantie

Veilig eten....ook op vakantie

Op rauwe kip kunnen ziekteverwekkers voorkomen, zoals Salmonella en Campylobacter.
Eet daarom nooit rauw vlees!

Wees alert, ook op vakantie in warme landen en de camping. Neem de tips van het voedingscentrum in acht. Zo beperk je het risico op een voedselinfectie. Op de website van het voedingscentrum vind je nuttige tips om veilig om te gaan met o.a. kippenvlees tijdens het kopen, koken en bewaren. 

maandag 20 april 2015

Hollandse kip wordt...???

Bron: de boerderij
Albert Heijn gaat zijn langzaam groeiende Hollandse Kip een andere naam geven.
Dat vertelde dr. Simone Herzberger, senior director product integrity topics van Albert Heijn, tijdens een studiebijeenkomst van de WPSA, de internationale vereniging van pluimveewetenschappers. Wat de nieuwe naam wordt, vertelde zij niet. Dat wordt begin juni bekendgemaakt.

Afbeelding 13
dinsdag 7 april 2015

Veilig Eten

Veilig Eten

Hoe voorkom je dat je ziek wordt van je eten.
Voedselinfecties komen meer voor dan je denkt. Misschien verwacht je het niet, maar vaak ontstaan ze in je eigen keuken. Verreweg de meeste voedselinfecties zijn te voorkomen door veilig om te gaan met je eten. 
De 5 stappen van het voedingscentrum....dinsdag 10 februari 2015

Geen ophokplicht meer!

Sinds 30 november '14 zijn er in Nederland geen uitbraken van vogelgriep meer geweest. Daarom is per maandag 9 februari 00.00 uur de ophokplicht voor pluimvee ingetrokken. 

Afbeelding 14
dinsdag 10 februari 2015

SIRE campagne tegen voedselverspilling

SIRE campagne tegen voedselverspilling

Vandaag lanceert Stichting Ideeele Reclame (SIRE) haar nieuwe voedselverspillingscampagne!

vrijdag 9 januari 2015

Stunten met vleesprijzen moet stoppen

"Het stunten met vleesprijzen moet worden uitgebannen. Het is zorgelijk dat het aantal aanbiedingen van vlees tegen lage prijzen door supermarkten in 2014 is toegenomen." Dat zei staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.Afbeelding 15
dinsdag 9 december 2014

Sector moet voorbereid zijn

Sector moet voorbereid zijn

Bron: Telegraaf / nieuwe oogst
Het is deels aan het bedrijfsleven om te kijken hoe er beter kan worden gereageerd op een nieuwe uitbraak. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zaterdag in De Telegraaf.

Afbeelding 16
vrijdag 28 november 2014

Sharon Dijksma verdient een dikke pluim

Bron: DFT
In het debat van dinsdag 25 november wierp Sharon Dijksma zich op als belangenbehartiger en kwam op voor de pluimveehouders. Ze wees Thieme van de PvdD terecht. „U zou compassie moeten tonen voor boerengezinnen die nu in angst zitten”, zei ze tegen Thieme.

Afbeelding 17
donderdag 13 november 2014

nieuwe NVP voorzitter: mijn speerpunten vanaf 2015

nieuwe NVP voorzitter: mijn speerpunten vanaf 2015

Bron: pluimveeweb
De nieuwe NVP voorzitter mevrouw Hennie de Haan wil eerlijke concurrentie, een betere margeverdeling en imagoverbetering van de Nederlandse pluimveehouderij.

Afbeelding 18
vrijdag 7 november 2014

Louise Fresco: voedselconsument is veeleisend

Volgens bestuursvoorzitter Fresco van de Wageningen Universiteit (WUR) denkt het publiek dat voedsel producerende ketens elk mogelijk risico rond voedselveiligheid kunnen en dus ook moeten uitbannen.

Afbeelding 19
donderdag 30 oktober 2014

Consument tevreden over dierenwelzijn

Bron: nieuweoogst.nl
Driekwart van de Nederlanders vindt dat de diervriendelijkheid van het voedsel in Nederland goed is of zelfs is verbeterd ten opzichte van tien jaar geleden. Dat blijkt uit de Foodmonitor van Food for Food en onderzoeksbureau Trendbox.

Afbeelding 20
dinsdag 28 oktober 2014

Dierenwelzijn

Bron: nu.nl
Interview NU.nl met VVD-kamerlid Helma Lodders: 'Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) kan zich beter richten op de Europese handhaving van bestaande regels omtrent dierenwelzijn, dan te pleiten voor nog meer Europese regels voor de landbouwsector".

Afbeelding 21
maandag 20 oktober 2014

Topman WNF voorstander reguliere vleeskuikens

Bron: Pluimveeweb.nl
Als consumenten wereldwijd vlees willen blijven eten, moeten we onze CO2 footprint met 75 tot 80 procent terugdringen. Dat kan alleen maar als we daartoe genetisch geoptimaliseerde dieren houden in intensieve afmestsystemen. Dat zei Jason Clay topman van het Wereld Natuurfonds (WWF), meldt Foodlog.nl.

Afbeelding 22
donderdag 16 oktober 2014

Nieuwe NVP-voorzitter: mevrouw Hennie de Haan

Nieuwe NVP-voorzitter: mevrouw Hennie de Haan

Het Bestuur van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) heeft gisteravond in haar Landelijk Bestuursvergadering besloten om in de Extra Algemene Ledenvergadering van 11 november 2014 het voorstel te doen om mevrouw drs. Hennie de Haan te kiezen tot nieuwe NVP-voorzitter per 1 januari 2015.

Afbeelding 23
vrijdag 3 oktober 2014

Nieuwe standaard kip bij Jumbo

Nieuwe standaard kip bij Jumbo

Vanaf volgende week wordt de huidige standaardkip vervangen door vlees van een langzamer groeiend ras.

Afbeelding 24
donderdag 2 oktober 2014

Koninklijke opening Markthal Rotterdam

Koninklijke opening Markthal Rotterdam

Stockholm, Barcelona, Valencia, Kopenhagen. Bijna iedere wereldstad heeft er één: een overdekte food markt. En nu heeft Rotterdam er ook één.

Afbeelding 25
maandag 8 september 2014

NL boeren meest actief op Social Media

NL boeren meest actief op Social Media

Bron: Agridirect
52,8% van de Nederlandse agrariërs maakt elke dag gebruik van een van de beschikbare sociale media. Facebook is in alle drie de landen het meest gebruikte sociale medium.

Afbeelding 26
woensdag 13 augustus 2014

Een gezonde leefstijl!

Een gezonde leefstijl!

Naast gezonde voeding is ook een gezonde leefstijl van belang. Gezond eten en lekker bewegen zorgen samen voor een gezonde leefstijl.

Afbeelding 27
donderdag 17 juli 2014

Albert Heijn past reclame-uitingen voor Hollandse Kip aan

Albert Heijn past reclame-uitingen voor Hollandse Kip aan

Bron: Agriholland
Uit de uitspraak van de Reclame Code Commissie blijkt dat sommige woorden volgens de Commissie anders gekozen hadden moeten worden. 

Afbeelding 28
woensdag 9 juli 2014

Consument weet weinig van herkomst voedsel

Consument weet weinig van herkomst voedsel

Consumenten hebben een weinig reëel beeld van de herkomst van voedsel. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond op verzoek van het ministerie van Economische Zaken.

Afbeelding 29
vrijdag 20 juni 2014

Waar hebben we het nu over? Feiten of emotie?

Waar hebben we het nu over? Feiten of emotie?

Bron: boerderij.nl
Een brede groep van deskundigen moet feiten en emotie ontwarren in de discussie over voedselproductie. Dat vindt Aalt Dijkhuizen, boegbeeld van de topsector Agri en Food.

Afbeelding 30
woensdag 11 juni 2014

Keuren van vlees wordt weer een taak van de overheid

Keuren van vlees wordt weer een taak van de overheid

Het kabinet komt met stevige en ingrijpende maatregelen om de risico's op voedselveiligheid in de vleesketen aan te pakken en zoveel mogelijk te beheersen. Dat schrijven staatssecretaris Dijksma en minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. 

Afbeelding 31
vrijdag 6 juni 2014

Meer duurzaam geproduceerd voedsel gekocht

Meer duurzaam geproduceerd voedsel gekocht

De Nederlandse consument heeft in 2013 weer meer dier-en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel gekocht. De omzet steeg met 10,8%. Dat bleek afgelopen woensdag uit de door het LEI  gepubliceerde Monitor Duurzaam Voedsel 2013. 

Afbeelding 32
donderdag 1 mei 2014

Aangenaam verrast

Aangenaam verrast

Bron: pluimveeweb
Fotograaf en kunstenaar Henk Wildschut was positief verrast na bezoeken aan diverse pluimveebedrijven. De Amsterdammer fotografeerde voor het Rijksmuseum en NRC Handelsblad de voedselproductie in Nederland.

Afbeelding 33
vrijdag 4 april 2014

Geen verbod op kiloknallers

Geen verbod op kiloknallers

Bron: nu.nl
Een wettelijk verbod op het verkopen van vlees onder de kostprijs is niet mogelijk. Ook een minimumprijs voor vlees is niet aan de orde. Dat komt door Europese regels. Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma weten.

Afbeelding 34
maandag 31 maart 2014

Minder resistentie Antibiotica

Minder resistentie Antibiotica

Onze koeien, varkens en kippen zijn minder resistent voor antibiotica. Dat blijkt uit het MARAN-rapport, een monitor die bacterieën bij dieren in de gaten houdt. Radio Eénvandaag besteedde er aandacht aan in hun radio uitzending

Afbeelding 35
dinsdag 25 maart 2014

Voorlopig blijven dierenrechten bestaan

Voorlopig blijven dierenrechten bestaan

De Europese Commissie wil Nederland ook voor de komende vier jaar derogatie verlenen. Eén van de voorwaarden is dat de dierrechten voor o.a. pluimvee zeker tot 2018 blijven bestaan. Dat staat in de brief van staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer. Lees het volledige artikel op pluimveeweb.nl

zaterdag 8 maart 2014

Meer inzicht in voedselprijzen voor consument

Meer inzicht in voedselprijzen voor consument

Bron: nu.nl
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wil consumenten een betere inkijk geven in het verloop van de prijzen van agrarische producten voor boeren, leveranciers en consumenten

Afbeelding 36
zaterdag 8 maart 2014

Kip levert 17 procent meer vlees op

Kip levert 17 procent meer vlees op

Bron: nu.nl
Uit analyse op basis van cijfers van het CBX blijkt dat in twaalf jaar tijd het gewicht aan kippenvlees dat van een gemiddeld kuiken wordt gehaald met 17% is toegenomen. Volgens Nepluvi komt dat met name doordat de dieren iets langer leven. lees meer..

dinsdag 18 februari 2014

Aankoop van voedsel ook vaker online

Aankoop van voedsel ook vaker online

Bron: vlees.nl
Het aantal Nederlanders dat het kopen via internet en de "stenen" winkel met elkaar combineert, neemt verder toe. Dit concludeert ABN AMRO op grond van een onderzoek onder 5.500 consumenten.
Lees meer

vrijdag 14 februari 2014

NVWA start pilot openbaarmaken inspectiegegevens

NVWA start pilot openbaarmaken inspectiegegevens

Bron: Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

In de loop van 2014 maakt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de inspectieresultaten van lunchrooms bekend via haar website. 

Afbeelding 37
vrijdag 14 februari 2014

Aalt Dijkhuizen boegbeeld agri-topsector

Aalt Dijkhuizen boegbeeld agri-topsector

Bron: nieuweoogst.nl

Aalt Dijkhuizen wordt het nieuwe boegbeeld van de topsector Agri&Food. Dat is gisteren bekendgemaakt tijdens zijn afscheid als voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen UR.

Afbeelding 38
donderdag 13 februari 2014

Commotie over donatie van een half miljoen door Postcodeloterij

Commotie over donatie van een half miljoen door Postcodeloterij

Er is nogal wat commotie ontstaan over de donatie van een half miljoen euro door Goededoelen-organisatie Nationale Postcodeloterij aan Wakker Dier. 

Afbeelding 39
dinsdag 28 januari 2014

Supermarkt geeft uitleg!

Supermarktketen Jumbo geeft uitleg over de kip die zij in het schap hebben liggen. De supermarkt stelt dat de consument de kip die ze graag willen moeten kunnen kopen en betalen. Naast duurzaamheid en dierwelzijn heeft de supermarkt ook oog voor milieu en de Nederlandse pluimveesector. Naar de website

maandag 27 januari 2014

Louise O. Fresco nieuwe bestuursvoorzitter Universiteit Wageningen

Louise O. Fresco nieuwe bestuursvoorzitter Universiteit Wageningen

Prof. dr. ir. Louise O. Fresco is per 1 juli 2014 benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR. Zij volgt Aalt Dijkhuizen op die op 1 maart na 12 jaar afscheid neemt van Wageningen UR. artikel

vrijdag 24 januari 2014

Aalt Dijkhuizen: " De eisen ten aanzien van dierenwelzijn zijn doorgeslagen"

Aalt Dijkhuizen:

Bron: De Telegraaf

We zorgen in Nederland zo goed voor onze boerderijdieren dat we op moeten passen ons niet uit de markt te prijzen. De eisen ten aanzien van dierenwelzijn van actiegroepen als Wakker Dier (WD) zijn eenvoudigweg doorgeslagen. lees hier

Afbeelding 40
woensdag 22 januari 2014

Meer tevredenheid over mengvoerleverancier onder varkens- en pluimveehouders

Bron: Agridirect.nl

Bij de pluimveehouders is 18,4% zeer tevreden. In deze sector lag dat aandeel in 2012 nog op 12,8%. Dat stelt het telemarketingbureau AgriDirect.

Afbeelding 41
donderdag 9 januari 2014

Rabotopman Dekker: "Boer verdient fatsoenlijke prijs"

Bron: nieuwe oogst

"De cash-flow voor boeren moet verbeteren." Dat zei Wout Dekker, voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Rabobank, tijdens de Agrifirm jongerendag. 

Afbeelding 42
vrijdag 12 april 2013

Trotse boer in de media!

Trotse boer in de media!

In beeld op: Interview met Jan en Marianne Groeneveld op Boerderij.nl. 

Afbeelding 43
Powered by TKW Media