Afbeelding 62 Afbeelding 63
Afbeelding 64

vrijdag 13 december 2013

Recordverkoop kip

Recordverkoop kip

Bron: distrifood.nl
De consumptie van kip (en kalkoen) neemt toe en stijft naar een record, dat blijkt uit de gepubliceerde cijfers van het productschap Pluimvee en Eieren. 

Afbeelding 1
vrijdag 6 december 2013

Land van Herkomst duidelijk op het etiket

Bron: vlees.nl
Vanaf april 2015 moet het land van herkomst duidelijker op het etiket van vers, gekoeld en bevroren varkens-, geiten- en pluimveevlees worden vermeld. 
Een meerderheid van de lidstaten steunt een voorstel van de Europese Commissie, waarmee de lidstaten tegemoet komen aan een wens van de consument. lees meer

woensdag 4 december 2013

De boeren zijn boos

Bron: telegraaf.nl
Boeren zijn enorm boos op Wakker Dier. Ze zijn de agressieve campagnes zat. Vooral voor melkveehouders is de maat vol. Ze zijn een actie op Facebook gestart. De weerstand is zo groot dat er binnen twintig uur al 4000 steunbetuigingen binnen waren. 
detelegraaf

donderdag 28 november 2013

Sharon Dijksma: cijfers WD samenraapsel

Bron: nieuweoogst.nl
De PvdA stelde vragen naar aandoeningen bij landbouwhuisdieren door overmatig aanwezigheid van mest en ammoniak. In haar antwoord op noemt staatssecretaris Dijksma de cijfers die WD gebruikt  'een samenraapsel van cijfers uit verschillende onderzoeken'. 

Afbeelding 2
dinsdag 12 november 2013

Commissie Van Doorn: taak zit erop

Commissie Van Doorn: taak zit erop

Bron: omroepbrabant.nl
Van Doorn kondigde deze week het einde van zijn commissie aan. Volgens hem zit zijn werk erop. "Ik moest zorgen dat de ontwikkeling naar een duurzame veehouderij onomkeerbaar werd, zover is het nu", zegt hij. Dat afscheid kwam voor menigeen als een verrassing. 

Afbeelding 3
dinsdag 5 november 2013

Dierenactivisten moeten snel terug in hun hok

Dierenactivisten moeten snel terug in hun hok

Fanatieke organisaties die dier en milieu beschermen, brengen de agrarische sector schade toe. Dat moet stoppen, vindt Tweede Kamerlid Helma Lodders.  Bron Trouw.nl hier

Afbeelding 4
dinsdag 8 oktober 2013

Nieuwe campagne van het Voedingscentrum: " De waarheid op tafel"

Nieuwe campagne van het Voedingscentrum:

Beetje bij beetje komt het besef: ' de consument wil informatie over zijn eten...maar wil wel zijn eigen mening kunnen bepalen. Een mening vormen kan alleen als je over eerlijke en betrouwbare informatie beschikt. Tot dat inzicht is ook het Voedingscentrum gekomen. Sinds deze week hebben zij hun nieuwe campagne gelanceerd ' de waarheid op tafel'. Check hier de website eens en stel je eigen vraag over je voedsel. 

Afbeelding 5
donderdag 12 september 2013

Goed voorbeeld doet goed volgen......

Tijdens de aanstaande AH open dagen zijn de pluimveehouders uitgesloten van deelname. De pluimveehouders pleiten echter voor transparantie en willen juist graag hun bedrijf aan de burger/consument tonen. De NVP heeft haar leden opgeroepen deel te nemen aan de zogenaamde Aan Haak dagen. Op 21 en 28 september aanstaande stelt een aantal pluimveehouders de stallen open. 

Afbeelding 6
donderdag 29 augustus 2013

Openheid verrast

Bron: nieuweoogst.nl
Fractiemedewerkes van D66 bekeken vorige week twee pluimveebedrijven, een vermeerderings- en een vleeskuikenbedrijf. Ze waren onder de indruk van alle techniek die er bij komt kijken, maar vooral aangenaam verrast over de openheid van de pluimveehouders. 

Afbeelding 7
dinsdag 27 augustus 2013

Recordbedrag aan kip

Recordbedrag aan kip

Bron: nieuweoogst.nl
In de eerste helft van dit jaar steeg de kipconsumptie 1,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK, dat in opdracht van het productschap het aankoopgedrag van de consument in kaart brengt.

Afbeelding 8
woensdag 31 juli 2013

Onderzoeker: 'Plofkipcampagne mist nuance'

Bron: nieuweoogst.nl
De plofkipcampagne van Wakker Dier mist nuance. Wakker Dier stelt dat ruim de helft van alle vleeskuikens kreupel is, maar dat klopt niet, zegt dierenwelzijnsonderzoeker Ingrid de Jong van van Wageningen UR Livestock Research.
Lees artikel hier

vrijdag 26 juli 2013

Nederlandse vleeskuikenproductie milieuvriendelijk

Bron: boerderij.nl
De Nederlandse vleeskuikenproductieketen is behoorlijk milieuvriendelijk. De milieuprestaties zijn de afgelopen twintig jaar sterk verbeterd. Dat heeft milieuadviesbureau Blonk Consultants berekend in opdracht van het Productschap Pluimvee en Eieren. Het volledige rapport van Blonk Consultants komt in september beschikbaar. Het rapport kan bijdragen in de discussies over verduurzaming van de pluimveevleesproductie, vooral als het gaat om de keuze tussen dierenwelzijn en milieuvriendelijkheid.

Afbeelding 9
maandag 1 juli 2013

Als de kip en het ei verdwijnen

n Ierland gingen kippenhouders de straat op. De kip en haar ei zijn te goedkoop. Financieel wordt het houden van consumptiedieren veel te gevaarlijk. Daarom leggen we u een gedachtenexperiment voor.
Bron: foodlog.nl

Afbeelding 10
dinsdag 25 juni 2013

Voeding krijgt steeds meer aandacht

Bron: Levensmiddelenkrant: 
Maatschappelijke aandacht voor de levensmiddelensector groeit en is zowel positief als kritisch.
Consumenten verwachten antwoorden op vragen. Deze vragen zijn natuurlijk niet eenduidig te beantwoorden. 

Afbeelding 11
dinsdag 25 juni 2013

VVD en CDA kritisch over ingrepen pluimvee

Bron: boerderij.nl
De Tweede Kamerfracties van VVD en CDA zijn zeer kritisch over het versneld uitfaseren van ingrepen bij pluimvee, zoals staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) voorstelt.

Afbeelding 12
zaterdag 22 juni 2013

Voedselprijzen iets onder Europees gemiddelde

Voedingsmiddelen zijn in Nederland 4 procent goedkoper dan gemiddeld in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers die Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag, 21 juni heeft gepubliceerd.

Afbeelding 13
vrijdag 21 juni 2013

Resistentie in veehouderij neemt af

Resistentie in veehouderij neemt af

Boerderij.nl, 21 juni 2013
Antibioticaresistentie in de veehouderij vertoont een dalende tendens, bij mensen is sprake van een toenemende antibioticaresistentie. Dit blijkt uit een tweetal rapporten die vandaag worden gepubliceerd.

Afbeelding 14
maandag 17 juni 2013

Vleeseters gaan niet eerder dood

De bewering dat vleeseters eerder doodgaan, klopt grotendeels niet. Dat schrijft NRC Next vandaag in de rubriek NRC Checkt. Nieuwe Oogst-redacteur Caroline van der Plas reageerde vorige week op een oproep van NRC Next om checkbare onderwerpen in te sturen.  Van der Plas tweette daarop: ‘Dat als je vlees eet, je eerder doodgaat. En dan graag echt de feiten. Dus: vlees eten=eerder dood.’

Afbeelding 15
vrijdag 14 juni 2013

Megastal? De gemeente beslist....

Megastal? De gemeente beslist....

Het kabinet gaat de omvang van megastallen niet landelijk vaststellen, maar laat de besluitvorming aan de gemeenten. Staatssecretaris Dijksma maakte dat vandaag bekend.

Afbeelding 16
donderdag 13 juni 2013

Drie stichtingen nemen taken van PPE over

Drie stichtingen nemen taken van PPE over

Bron: nieuweoogst.nl, 12 juni 2013
De vier brancheorganisaties in de pluimveesector LTO-NOP, NVP, Anevei en Nepluvi hebben de krachten gebundeld. Zij gaan een aantal uitvoerende taken van het Productschap Pluimvee en Eieren gezamenlijk voortzetten na opheffing van het PPE. 

Afbeelding 17
donderdag 13 juni 2013

NVP: gevolgen ingrepenbesluit pluimvee ‘desastreus’

Bron: Foodlog, 13 juni 2013 
De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) steekt niet onder stoelen of banken dat zij het besluit over snavelkappen betreuren.

Afbeelding 18
donderdag 6 juni 2013

Nederlandse kip kan concurreren met rest

Nederlandse kip kan concurreren met rest

Nieuweoogst.nu, 6 juni 2013
Om concurrerend te blijven, zal het Nederlandse product zich moeten onderscheiden. Dat blijkt uit LEI Wageningen UR-onderzoek naar de concurrentiekracht van de Nederlandse pluimveevleessector.
Lees artikel hier

Afbeelding 19
zondag 2 juni 2013

Vogelgriep in Leusden

Vogelgriep in Leusden

NieuweOogst.nu, 1 juni 2013
In Leusden is bij een pluimveebedrijf met 11.000 legkippen vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld. Dit bedrijf heeft buitenuitloop. Het gaat waarschijnlijk om de milde H7 variant. Dat meldt het ministerie van EZ. http://bit.ly/15sH3Yb

Afbeelding 20
donderdag 16 mei 2013

Discussie over Antibiotica moet zorgvuldig worden gevoerd.

Discussie over Antibiotica moet zorgvuldig worden gevoerd.

Het PPE reageert op de berichtgeving dat een aantal ziekenhuizen alleen nog "beter leven" kip op het menu hebben staan. De antibioticadiscussie laait weer op. Deze discussie moet echter wel op basis van juiste en volledige informatie worden gevoerd. 
Lees reactie PPE: hier

Afbeelding 22
woensdag 15 mei 2013

Framing begint al op de middelbare school

Er is nogal wat ophef over het HAVO eindexamen. De havisten kregen een interview met Roos Vonk uit de Volkskrant van 28 augustus 2010 te lezen. In dit interview gaat zij in op de, naar later bleek, verzonnen resultaten van het onderzoek van Diederik Stapel en Roos Vonk. Volgens het onderzoek van Stapel en Vonk waren vleeseters dom en agressief. 

Afbeelding 23
donderdag 2 mei 2013

Blijf alert bij contacten met Duitse pluimveebedrijven!

Blijf alert bij contacten met Duitse pluimveebedrijven!

Bron: Boerderij.nl, 1 mei 2013
Aanleiding voor deze waarschuwing is een nieuw geval van laagpathogene vogelgriep in de regio's Emsland.

Afbeelding 24
donderdag 18 april 2013

Vogelgriep op kalkoenbedrijven in Duitsland en Engeland

Vogelgriep op kalkoenbedrijven in Duitsland en Engeland

Nieuwe Oogst: Op kalkoenbedrijven in Duitsland en in Engeland is op kalkoenbedrijven vogelgriep geconstateerd. Lees hier

dinsdag 9 april 2013

Resistentie vooral humaan probleem

Resistentie vooral humaan probleem

"Antibiotiocaresistentie vooral humaan probleem"  aldus Roel Coutinho. 
Lees het artikel hier

maandag 8 april 2013

Antibioticagebruik in drie jaar tijd met bijna 50% gereduceerd

Antibioticagebruik in drie jaar tijd met bijna 50% gereduceerd

De Nederlandse (pluim)veehouderij heeft haar verantwoordelijkheid genomen, heeft duidelijke maatregelen ingevoerd en heeft het antibioticagebruik in drie jaar tijd met bijna 50% gereduceerd.

Afbeelding 25
zondag 7 april 2013

RIVM: nog geen zorgen over Chinese vogelgriep

Bron: De Boerderij

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven zegt dat er nog geen reden is de reisadviezen voor China te wijzigen, nu daar een nieuwe op mensen overdraagbaar vogelgriepvirus is uitgebroken. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO is inmiddels bij negen mensen een besmetting met het H7NJ9-virus vastgesteld.
Lees het volledige artikel: hier

woensdag 3 april 2013

Minister Kamp komt op voor de boeren

Een groot deel van de boeren en tuinders heeft ‘veel liefde voor natuur en landschap.’ Dat is de overtuiging van minister Henk Kamp (EZ).

Afbeelding 26
woensdag 27 maart 2013

Geen fabel. Een kuiken heeft een reservezakje eten!

Geen fabel. Een kuiken heeft een reservezakje eten!

Als je ALLE feiten kent ziet de werkelijkheid er toch anders uit dan menigeen ons wil voorspiegelen.
In de uitzending van Tros Radar werd maandagavond de aanval tegen de broederij ingezet. Er werd gesuggereert dat de kuikens met honger en dorst ter wereld komen. Dick Veerman wilde  weten hoe het er echt aan toegaat en sprak met dr.ing. Ron Meijerhof, specialist op gebied van opfok van kuikens. 

Afbeelding 27
maandag 25 maart 2013

Staatsecretaris Dijksma gaat in gesprek met de sector

Naar aanleiding van het programma Tros Radar over de kuikensterfte stelde PvdA-kamerlid Tjeerd van Dekken kamervragen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) gaat in gesprek met de pluimveesector.

Afbeelding 28
zondag 24 maart 2013

Hoeveel water gebruik jij voor je eten?

Hoeveel water gebruik jij voor je eten?

Duurzaamheid, een gezamelijke verantwoordelijkheid.  Door elke dag kleine keuzes te maken in je leef- en eetgedrag kun veel water besparen. Bijvoorbeeld de kraan dicht draaien tijdens het tandenpoetsen, maar ook door slimmer en bewuster boodschappen te doen. Door bijvoorbeeld kip te nemen in plaats van runds- of lamsvlees bespaar je 470 liter water.

Afbeelding 29
donderdag 21 maart 2013

Biologische boeren tegen ophokplicht

‘Wij vinden het een voorbarige maatregel' licht Jaap van Deelen van de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV) het BPV-standpunt toe.

Afbeelding 30
woensdag 20 maart 2013

Vermindering gebruik van antibiotica

Vleeskuikenbedrijven hebben het gebruik van antibiotica in 2012 met 39% verminderd ten opzichte van verbruik in 2009.

Afbeelding 31
woensdag 20 maart 2013

Milde variant vogelgriep Zeewolde bevestigd

Milde variant vogelgriep Zeewolde bevestigd

Afbeelding 32
vrijdag 15 maart 2013

De sector staat niet stil: Optimum Vita

De sector staat niet stil: Optimum Vita

Broeden en mesten van vleeskuikens op één locatie. Dit nieuwe concept werd 14 maart 2013 gepresenteerd, vandaag 15 maart is er een open dag. 

Afbeelding 33
donderdag 14 maart 2013

Scharrelkippen meer ziektegevoelig

Volgens een woordvoerster van het Productschap is de kans dat een kip met vrije uitloop wordt besmet met vogelgriep vele malen groter dan een kip die binnen leeft. 

Afbeelding 34
vrijdag 1 maart 2013

De Kip van Morgen

De politiek mag de Kip van Morgen niet aangrijpen om de gangbare vleeskuikenhouderij wettelijk te verbieden. LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers heeft EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma gewaarschuwd.

Afbeelding 35
woensdag 27 februari 2013

Verdeelde reacties op de nieuwe kip

De reacties op de nieuwe kip, die vanaf 2015 in het supermarktschap moet komen te liggen, zijn verdeeld.

Afbeelding 36
dinsdag 26 februari 2013

De nieuwe kip

De nieuwe kip

Supermarkten en pluimveesector hebben een akkoord gesloten over een nieuw type kippenvlees dat vanaf 2015 in het schap komt te liggen.

Afbeelding 37
dinsdag 26 februari 2013

LTO/NOP: De nieuwe kip is een goed antwoord

‘Prima dat we dit in de keten aanpakken en niet via wetgeving krijgen opgelegd’, reageert voorzitter Eric Hubers van de pluimveevakgroep.

Afbeelding 38
woensdag 20 februari 2013

Machtsmisbruik door supermarkten

Machtsmisbruik door supermarkten

In een rapport van het Europese Economische en Sociale Comité (EESC) concludeert de organisatie dat de grote supermarkten oog hebben voor de klant, maar niet de toeleverancier.

Afbeelding 39
maandag 11 februari 2013

Verhogen slachtleeftijd is niet duurzaam

Verhogen slachtleeftijd is niet duurzaam

Artikel in Vlees.nl: Verhogen slachtleeftijd is niet duurzaam

Afbeelding 40
donderdag 7 februari 2013

Noord-Brabant sluit akkoord over toekomst veehouderij

De verduurzaming van de veehouderij moet versneld worden ingevoerd. 

Afbeelding 41
zaterdag 2 februari 2013

Ook Tilly-Sabco verlaagt inkoopprijs kippen

Ook Tilly-Sabco verlaagt inkoopprijs kippen

Het Franse kippenbedrijf Tilly-Sabco heeft net als de grote concurrent Groupe Doux de inkoopprijs voor kip verlaagd met 50 euro per ton.

Afbeelding 42
donderdag 31 januari 2013

Tweede Kamer wil duur transport voor slachtdieren beperken

Tweede Kamer wil duur transport voor slachtdieren beperken

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich achter een motie van de Partij voor de Dieren (PvdD) geschaard

Afbeelding 43
donderdag 31 januari 2013

Dieren in stallen moeten beter worden beschermd tegen brand.

Dieren in stallen moeten beter worden beschermd tegen brand.

Vijf jaar nadat de Dierenbescherming voor het eerst de noodklok luidde over het stijgende aantal dieren dat omkomt door stalbranden, vindt nu ook het kabinet dat de honderdduizenden kippen, varkens en runderen die op stal staan meer bescherming verdienen.

Afbeelding 44
dinsdag 29 januari 2013

Voetzoollaesies verminderen met turfstrooisel

Voetzoollaesies verminderen met turfstrooisel

Vleeskuikenhouder Henri Busz gebruikt sinds kort turf om zijn stallen mee in te strooien. Dat heeft een positieve invloed op het aantal voetzoollaesies. “Ik wil niet het risico lopen dat ik vanwege te hoge vootzoollaesiescores terug moet van 42 naar 39 kilo per vierkante meter.

Afbeelding 45
maandag 28 januari 2013

BOFKIP

BOFKIP

Na het optreden van onze directeur van de Vereniging van Keurslagers Ruud Bakker in het consumentenprogramma Kassa en de reacties van een aantal van mijn collega’s over de plofkip hebben de Keurslagers de hand in eigen boezem gestoken.

Afbeelding 46
zaterdag 26 januari 2013

Jan Linders ziet niets in duurzame kip uit Roemenië

Jan Linders ziet niets in duurzame kip uit Roemenië

Veel van de duurzame kip die nu wordt verkocht komt uit Roemenië.

Afbeelding 47
dinsdag 22 januari 2013

Vleeskuikensector: 36 procent minder antibiotica

Vleeskuikensector: 36 procent minder antibiotica

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) meldt in een notitie die donderdag wordt besproken in de sectorcommissie vlees van van het PPE, dat het antibioticaverbruik van vleeskuikenbedrijven over de eerste acht maanden van 2012 36 procent lager ligt dan het verbruik in 2009. 

Afbeelding 48
vrijdag 18 januari 2013

Grootste landbouwbeurs ter wereld geopend

Afbeelding 49
zaterdag 12 januari 2013

'Laatste woord over plofkip is aan consument'

'Laatste woord over plofkip is aan consument'

De consument moet zelf de keuze maken om wel of geen plofkip te kopen en dat moet gebeuren op basis van eerlijke informatie.

Afbeelding 51
vrijdag 11 januari 2013

Pluimveesector en supermarkten werken aan duurzaam alternatief.

Pluimveesector en supermarkten werken aan duurzaam alternatief.

De Nederlandse pluimveesector werkt samen met de supermarkten aan een duurzaam alternatief voor het gangbare sortiment kip in het winkelschap.

Afbeelding 52
donderdag 10 januari 2013

Nederlander geeft meer geld uit aan vlees

Nederlander geeft meer geld uit aan vlees

Ondanks de economisch mindere tijden is er in 2012 een recordbedrag uitgegeven aan vlees en vleesproducten.

Afbeelding 53
dinsdag 8 januari 2013

Vleeskuikenmesters balen van antibioticazwendel

Vleeskuikenmesters balen van antibioticazwendel

Noordelijke vleeskuikenmesters zijn bang voor imagoschade door de zaak van omvangrijke antibioticazwendel, die volgende week maandag voor de Groningse rechter komt.

Afbeelding 54
dinsdag 11 december 2012

Antibioticaverbruik bij Oekraïense vleeskuikens hoog

In de Oekraïense vleeskuikenhouderij wordt nog steeds op grote schaal gebruik gemaakt van antibiotica in het voer.

Afbeelding 55
zondag 7 oktober 2012

'Alles biologisch kost zes keer zo veel land'

'Alles biologisch kost zes keer zo veel land'

We zijn vervreemd geraakt van de voedselproductie, zegt Louise Fresco, we oordelen erover zonder kennis. 'De ambachtelijke bakker gaat de wereld niet voeden.'

Afbeelding 56
maandag 3 september 2012

Of intensieve landbouw, of honger

Of intensieve landbouw, of honger

Weg met de intensieve veehouderij in Nederland? Juist niet, vindt landbouwexpert Aalt Dijkhuizen. We zijn een voorbeeld voor de wereld.

Afbeelding 57
maandag 23 juli 2012

Groene sprookjes: 5 mythen over biologisch eten

Groene sprookjes: 5 mythen over biologisch eten

Iedereen zou biologisch moeten eten: het is onbespoten, lekkerder, gezonder en levert minder CO2 op. Maar niet heus.

Afbeelding 58
dinsdag 19 juni 2012

footprint

footprint

footprint

vrijdag 15 juni 2012

‘Biologisch is niet duurzaam’

‘Biologisch is niet duurzaam’

Amsterdam - Hoogleraar duurzaamheid, Louise Fresco, maakt zich zorgen over de beeldvorming dat intensieve landbouw niet duurzaam zou zijn. Dat is het juist wel, daarom moet er snel een pr-campagne komen.

Afbeelding 59
donderdag 7 juni 2012

Beter milieu begint bij de plofkip

Een plofkip is qua dierenleed een ramp. Maar het is wél de meest milieuvriendelijke kip. Dilemma: welke kip moeten we nu kiezen?

Afbeelding 60
woensdag 14 maart 2012

Elf keer hoger risico op vogelgriep bij kippen in uitloop

Elf keer hoger risico op vogelgriep bij kippen in uitloop

De kans op een besmetting met laagpathogene vogelgriep is bij pluimveebedrijven met uitloop elf keer groter dan bij bedrijven die de kippen binnen  houden. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut en de Erasmus Universiteit.

Afbeelding 61
Powered by TKW Media