Bron: vlees.nl
Vanaf april 2015 moet het land van herkomst duidelijker op het etiket van vers, gekoeld en bevroren varkens-, geiten- en pluimveevlees worden vermeld.
Een meerderheid van de lidstaten steunt een voorstel van de Europese Commissie, waarmee de lidstaten tegemoet komen aan een wens van de consument. lees meer
Bron: telegraaf.nl
Boeren zijn enorm boos op Wakker Dier. Ze zijn de agressieve campagnes zat. Vooral voor melkveehouders is de maat vol. Ze zijn een actie op Facebook gestart. De weerstand is zo groot dat er binnen twintig uur al 4000 steunbetuigingen binnen waren.
detelegraaf
Bron: nieuweoogst.nl
De PvdA stelde vragen naar aandoeningen bij landbouwhuisdieren door overmatig aanwezigheid van mest en ammoniak. In haar antwoord op noemt staatssecretaris Dijksma de cijfers die WD gebruikt 'een samenraapsel van cijfers uit verschillende onderzoeken'.
Bron: omroepbrabant.nl
Van Doorn kondigde deze week het einde van zijn commissie aan. Volgens hem zit zijn werk erop. "Ik moest zorgen dat de ontwikkeling naar een duurzame veehouderij onomkeerbaar werd, zover is het nu", zegt hij. Dat afscheid kwam voor menigeen als een verrassing.
Fanatieke organisaties die dier en milieu beschermen, brengen de agrarische sector schade toe. Dat moet stoppen, vindt Tweede Kamerlid Helma Lodders. Bron Trouw.nl hier
Beetje bij beetje komt het besef: ' de consument wil informatie over zijn eten...maar wil wel zijn eigen mening kunnen bepalen. Een mening vormen kan alleen als je over eerlijke en betrouwbare informatie beschikt. Tot dat inzicht is ook het Voedingscentrum gekomen. Sinds deze week hebben zij hun nieuwe campagne gelanceerd ' de waarheid op tafel'. Check hier de website eens en stel je eigen vraag over je voedsel.
Tijdens de aanstaande AH open dagen zijn de pluimveehouders uitgesloten van deelname. De pluimveehouders pleiten echter voor transparantie en willen juist graag hun bedrijf aan de burger/consument tonen. De NVP heeft haar leden opgeroepen deel te nemen aan de zogenaamde Aan Haak dagen. Op 21 en 28 september aanstaande stelt een aantal pluimveehouders de stallen open.
Bron: nieuweoogst.nl
Fractiemedewerkes van D66 bekeken vorige week twee pluimveebedrijven, een vermeerderings- en een vleeskuikenbedrijf. Ze waren onder de indruk van alle techniek die er bij komt kijken, maar vooral aangenaam verrast over de openheid van de pluimveehouders.
Bron: nieuweoogst.nl
De plofkipcampagne van Wakker Dier mist nuance. Wakker Dier stelt dat ruim de helft van alle vleeskuikens kreupel is, maar dat klopt niet, zegt dierenwelzijnsonderzoeker Ingrid de Jong van van Wageningen UR Livestock Research.
Lees artikel hier
Bron: boerderij.nl
De Nederlandse vleeskuikenproductieketen is behoorlijk milieuvriendelijk. De milieuprestaties zijn de afgelopen twintig jaar sterk verbeterd. Dat heeft milieuadviesbureau Blonk Consultants berekend in opdracht van het Productschap Pluimvee en Eieren. Het volledige rapport van Blonk Consultants komt in september beschikbaar. Het rapport kan bijdragen in de discussies over verduurzaming van de pluimveevleesproductie, vooral als het gaat om de keuze tussen dierenwelzijn en milieuvriendelijkheid.
n Ierland gingen kippenhouders de straat op. De kip en haar ei zijn te goedkoop. Financieel wordt het houden van consumptiedieren veel te gevaarlijk. Daarom leggen we u een gedachtenexperiment voor.
Bron: foodlog.nl
Bron: Levensmiddelenkrant:
Maatschappelijke aandacht voor de levensmiddelensector groeit en is zowel positief als kritisch.
Consumenten verwachten antwoorden op vragen. Deze vragen zijn natuurlijk niet eenduidig te beantwoorden.
Bron: boerderij.nl
De Tweede Kamerfracties van VVD en CDA zijn zeer kritisch over het versneld uitfaseren van ingrepen bij pluimvee, zoals staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) voorstelt.
Voedingsmiddelen zijn in Nederland 4 procent goedkoper dan gemiddeld in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers die Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag, 21 juni heeft gepubliceerd.
De bewering dat vleeseters eerder doodgaan, klopt grotendeels niet. Dat schrijft NRC Next vandaag in de rubriek NRC Checkt. Nieuwe Oogst-redacteur Caroline van der Plas reageerde vorige week op een oproep van NRC Next om checkbare onderwerpen in te sturen. Van der Plas tweette daarop: ‘Dat als je vlees eet, je eerder doodgaat. En dan graag echt de feiten. Dus: vlees eten=eerder dood.’
Bron: nieuweoogst.nl, 12 juni 2013
De vier brancheorganisaties in de pluimveesector LTO-NOP, NVP, Anevei en Nepluvi hebben de krachten gebundeld. Zij gaan een aantal uitvoerende taken van het Productschap Pluimvee en Eieren gezamenlijk voortzetten na opheffing van het PPE.
Bron: Foodlog, 13 juni 2013
De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) steekt niet onder stoelen of banken dat zij het besluit over snavelkappen betreuren.
Nieuweoogst.nu, 6 juni 2013
Om concurrerend te blijven, zal het Nederlandse product zich moeten onderscheiden. Dat blijkt uit LEI Wageningen UR-onderzoek naar de concurrentiekracht van de Nederlandse pluimveevleessector.
Lees artikel hier
NieuweOogst.nu, 1 juni 2013
In Leusden is bij een pluimveebedrijf met 11.000 legkippen vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld. Dit bedrijf heeft buitenuitloop. Het gaat waarschijnlijk om de milde H7 variant. Dat meldt het ministerie van EZ. http://bit.ly/15sH3Yb
Nieuweoogst.nu; 22 mei 2013
Vleeskuikenhouders en leghennenhouders zonder uitloop voldoen het meest aan het verplichte toezicht op verschijnselen van vogelgriep. Op een enkele uitzondering na laat iedereen de dieren via bloedonderzoek testen.hier
Het PPE reageert op de berichtgeving dat een aantal ziekenhuizen alleen nog "beter leven" kip op het menu hebben staan. De antibioticadiscussie laait weer op. Deze discussie moet echter wel op basis van juiste en volledige informatie worden gevoerd.
Lees reactie PPE: hier
Er is nogal wat ophef over het HAVO eindexamen. De havisten kregen een interview met Roos Vonk uit de Volkskrant van 28 augustus 2010 te lezen. In dit interview gaat zij in op de, naar later bleek, verzonnen resultaten van het onderzoek van Diederik Stapel en Roos Vonk. Volgens het onderzoek van Stapel en Vonk waren vleeseters dom en agressief.
Nieuwe Oogst: Op kalkoenbedrijven in Duitsland en in Engeland is op kalkoenbedrijven vogelgriep geconstateerd. Lees hier
"Antibiotiocaresistentie vooral humaan probleem" aldus Roel Coutinho.
Lees het artikel hier
Bron: De Boerderij
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven zegt dat er nog geen reden is de reisadviezen voor China te wijzigen, nu daar een nieuwe op mensen overdraagbaar vogelgriepvirus is uitgebroken. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO is inmiddels bij negen mensen een besmetting met het H7NJ9-virus vastgesteld.
Lees het volledige artikel: hier
Een groot deel van de boeren en tuinders heeft ‘veel liefde voor natuur en landschap.’ Dat is de overtuiging van minister Henk Kamp (EZ).
Als je ALLE feiten kent ziet de werkelijkheid er toch anders uit dan menigeen ons wil voorspiegelen.
In de uitzending van Tros Radar werd maandagavond de aanval tegen de broederij ingezet. Er werd gesuggereert dat de kuikens met honger en dorst ter wereld komen. Dick Veerman wilde weten hoe het er echt aan toegaat en sprak met dr.ing. Ron Meijerhof, specialist op gebied van opfok van kuikens.
Naar aanleiding van het programma Tros Radar over de kuikensterfte stelde PvdA-kamerlid Tjeerd van Dekken kamervragen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) gaat in gesprek met de pluimveesector.
Duurzaamheid, een gezamelijke verantwoordelijkheid. Door elke dag kleine keuzes te maken in je leef- en eetgedrag kun veel water besparen. Bijvoorbeeld de kraan dicht draaien tijdens het tandenpoetsen, maar ook door slimmer en bewuster boodschappen te doen. Door bijvoorbeeld kip te nemen in plaats van runds- of lamsvlees bespaar je 470 liter water.
‘Wij vinden het een voorbarige maatregel' licht Jaap van Deelen van de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV) het BPV-standpunt toe.
Vleeskuikenbedrijven hebben het gebruik van antibiotica in 2012 met 39% verminderd ten opzichte van verbruik in 2009.
Milde variant vogelgriep Zeewolde bevestigd
Volgens een woordvoerster van het Productschap is de kans dat een kip met vrije uitloop wordt besmet met vogelgriep vele malen groter dan een kip die binnen leeft.
De politiek mag de Kip van Morgen niet aangrijpen om de gangbare vleeskuikenhouderij wettelijk te verbieden. LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers heeft EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma gewaarschuwd.
De reacties op de nieuwe kip, die vanaf 2015 in het supermarktschap moet komen te liggen, zijn verdeeld.
‘Prima dat we dit in de keten aanpakken en niet via wetgeving krijgen opgelegd’, reageert voorzitter Eric Hubers van de pluimveevakgroep.
De verduurzaming van de veehouderij moet versneld worden ingevoerd.
Vijf jaar nadat de Dierenbescherming voor het eerst de noodklok luidde over het stijgende aantal dieren dat omkomt door stalbranden, vindt nu ook het kabinet dat de honderdduizenden kippen, varkens en runderen die op stal staan meer bescherming verdienen.
Vleeskuikenhouder Henri Busz gebruikt sinds kort turf om zijn stallen mee in te strooien. Dat heeft een positieve invloed op het aantal voetzoollaesies. “Ik wil niet het risico lopen dat ik vanwege te hoge vootzoollaesiescores terug moet van 42 naar 39 kilo per vierkante meter.
Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) meldt in een notitie die donderdag wordt besproken in de sectorcommissie vlees van van het PPE, dat het antibioticaverbruik van vleeskuikenbedrijven over de eerste acht maanden van 2012 36 procent lager ligt dan het verbruik in 2009.
In de Oekraïense vleeskuikenhouderij wordt nog steeds op grote schaal gebruik gemaakt van antibiotica in het voer.
Een plofkip is qua dierenleed een ramp. Maar het is wél de meest milieuvriendelijke kip. Dilemma: welke kip moeten we nu kiezen?
De kans op een besmetting met laagpathogene vogelgriep is bij pluimveebedrijven met uitloop elf keer groter dan bij bedrijven die de kippen binnen houden. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut en de Erasmus Universiteit.