Afbeelding 3 Afbeelding 4
Afbeelding 5

Kip op het kerstmenu

Afbeelding 1
Boodschappenlijstje:  
(voor ongeveer 4 personen. Heb je een groter gezelschap neem dan 2 kippetjes van ongeveer 1 kilo. Verdubbel de hoeveelheid aardappelen en kruiden. )

  • 1,5 kilo aardappelen

  • 1 kip van ongeveer 1,5 kilo

  • 1 citroen

  • 1 eetlepel grof zeezout

  • 5 rozemarijntakjes

  • 1 bol knoflook

  • 2 el olijfolie 
Voorbereiding voor de aardappelen:
Verwarm de oven voor op 190 graden. 
Snijd de geschilde aardappelen in grote stukken (gehalveerd of in kwartjes) en kook deze vijf minuten in een pan met water en wat zout. Giet daarna af en laat de aardappelen uitlekken. Giet ondertussen de olijfolie in een grote ovenschaal en laat deze ongeveer vijf minuten opwarmen in de oven. Leg de gekookte aardappelen in de ovenschaal en plaats deze 20 minuten in de oven.

Voorbereiden van de kip:
Verwijder de schil van de citroen met een dunschiller en hak de schil zo fijn mogelijk. Meng dan het zeezout met de schil.
Plaats de kip op een snijplank, verwijder het touw waarmee de poten zijn vastgebonden. Maak voorzichtig met je vingers de huid om de borst en dijen los. Stop het mengsel van citroenrasp en zeezout en de verse rozemarijn onder het vel.  (tip: je kunt eventueel een satéstokje gebruiken om het losse vel weer op zijn plek te krijgen).


Garen van de kip in de oven (60 minuten):
Haal na 20 minuten de ovenschaal uit de oven en maak de aardappelen los van de bodem.  Verdeel de aardappelen zo in de ovenschaal dat ze onder de kip liggen. Strooi er wat verse rozemarijn over en leg de knoflookteentjes er tussen. Plaats het rooster over de aardappelen en plaats de kip met de borstkant naar beneden op het rooster. 
Plaats de ovenschaal met kip voor de eerste 20 minuten in de oven. Draai de kip en ook de aardappelen en meng deze met het kippenvocht. Doe de ovenschaal weer 20 minuten in de oven. Herhaal na 2o minuten het omdraaien van de kip en aardappelen. Doe de ovenschaal voor de laatste keer 20 minuten in de oven. 
Test of de kip gaar is door even te prikken in het stuk tussen de borst en de poot. Het vocht dat hier uitkomt moet helder zijn, dan is de kip gaar.

Verwijder de ovenschaal en plaats de kip op een snijplank. Doe aluminiumfolie over de kip om deze ongeveer 20 minuten warm te houden . Het vocht in de kip zal zich goed verdelen. De aardappelen zijn gaar maar nog zacht . Doe ze nog een minuut of 15 in de warme oven zodat ze krokant worden.

Serveer de kerstkip in een mooie schaal met de aardappelen eromheen. Combineer met verse groenten.

Welke wijn?
Traditoneel wordt bij kip (wit vlees) witte wijn gedronken. Dat kan bijvoorbeeld een Sancerre zijn. Bij dit gerecht pas ook prima een heerlijke rode wijn. Denk dan aan een goede Bordeaux of Broui

Afbeelding 2
Powered by TKW Media