Hartige pastei met kip en pompoen
Ingredienten:
- Halve flespompoen
- 4 eetlepels olijfolie
- versgemalen peper en zout
- paar blaadjes gedroogde salie
- 2 flinke kippenbouten
- 2 grote uien in ringen gesneden
- mespunt ras el hanout (marokkaanse kruidenmix)
- halve theelepe; gemberpoeder
- anderhalve theelepel kaneel
- bosje verse koriander, grof gesneden
- 50 gram blanke amandelen
- 75 gram roomboter, gesmolten
- 7 grote vellen filodeeg, ontdooid (uit de diepvries of koelversvak)
- 1 eidooier
- poedersuiker en kaneel om evt. te garneren
Bereiding:Warm de oven voor op 200 graden. Was de flespompoen, schillen is niet nodig. Halveren en de zaden en draden verwijderen. Snijd in blokjes van ongeveer 2,5 centimeter, wrijf in met een eetlepel olijfolie, kruid met peper, zout en beetje salie. Spreid de blokjes uit over een bakblik, plaats in het midden van de oven en rooster de stukjes pompoen in ongeveer 15 minuten goudbruin. Laat afkoelen. Zet de oven terug naar 180 graden.
De kippenbouten ontbenen, vel verwijderen en het vlees in stukjes van ca. 2,5 centimeter snijden. Kruiden met peper en zout. In een braadpan 2,5 eetlepel olie verwarmen, uienringen toevoegen en smoren op laag vuur met deksel op de pan. Ongeveer 30 minuten tot ze beginnen te kleuren, af en toe roeren. Roer er vervolgens kaneel, gemberpoeder en ras el hanout door. Voeg de stukjes kip er aan toe en laat nog ongeveer 15 a 20 minuten omscheppend bakken. De vloeistof van de uien moet verdampt of opgenomen zijn en de olie moet borrelen. Pan van het vuur halen en koriander en geroosterde pompoenblokjes toevoegen.
Rooster de amandelen in een beetje olie in antiaanbakpan. Af laten koelen en tot grof kruim hakken.
Vouw de filodeegvellen uit en leg op een stapeltje op je werkblad. Dek af tot gebruik met een vochtige theedoek. Neem een ronde bakvorm (24 cm doorsnee) en vet in met boter. Kwast ook het filodeeg in met gesmolten boter en lig in de bakvorm. Druk de hoekjes voorzichtig aan en laat overtollig deeg over de vorm hangen. Bedek zo de hele vorm met vijf vellen deeg. Verdeel hierover het kip-uien-pompoenmengsel. Vouw overhangende punten er overheen en bestrooi met de gehakte amandelen. Dek vervolgens af met een vel beboterd filodeeg, stop goed in tussen taart en vorm en bedek met een laatste vel deeg dat alleen aan de onderkant beboterd is. Bestrijk de bovenkant met eidooier. Bak de taart in de oven op 180 graden in ongeveer 30 a 40 minuten goudbruin en knapperig.
Neem de taart uit de vorm en bestrooi eventueel ter garnering met poedersuiker en kaneel.