Wat is vogelgriep (aviaire influenza)?
Vogelgriep (aviaire influenza) is een zeer besmettelijke virusziekte die overdraagbaar is op pluimvee en op een aantal andere vogelsoorten. In zeer zeldzame gevallen kunnen mensen ook besmet raken met het vogelgriepvirus.
Vogelgriep gevaarlijk voor vogelsoorten.
De volgende pluimveesoorten en vogelsoorten kunnen vogelgriep krijgen:
Antibiotica is een belangrijk geneesmiddel voor mens en dier. De pluimveesector is er van doordrongen dat het gebruik van dit medicijn zoveel mogelijk beperkt moet worden.
Halverwege 2011 is, mede op verzoek van de pluimveesector nieuwe regelgeving omtrent registratie en verantwoording opgesteld.
De basis van deze regelgeving is:
* een verplichte centrale registratie van het antibioticagebruik door veehouders
* het hebben van bedrijfsbehandel- en bedrijfsgezondheidsplannen
* controle op het naleven van bovengenoemde punten
In een recent artikel van het Procuctschap Pluimvee en Eieren wordt gesproken over een daling van antibioticagebruik in de vleeskuikensector van 36% in eerste 8 maanden van 2012 ten opzichte van 2009.
ESBL de afkorting van Extended Spectrum Bèta-Lactamase. ESBL is een enzym dat door sommige darmbacteriën (zoals E.coli) wordt gemaakt.
ESBL komt vooral voor op vlees, zoals varkensvlees, kalfsvlees, maar ook op kip.
Voor gezonde mensen heeft ESBL geen gevolgen. Maar een infectie veroorzaakt door ESBL-producerende bacteriën, is niet zo eenvoudig te behandelen met antibiotica.
Het vermijden van ESBL-bronnen is niet altijd mogelijk.
Je kunt als consument ook aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen. De belangrijkste adviezen die we geven is 1.hygiënisch werken, door na het aanraken van rauw vlees de handen goed te wassen en schone materialen (mes, snijplank) te gebruiken. Bovendien moet je 2. vlees altijd goed gaar bakken. Door verhitting worden de eventueel aanwezige bacterieen vernietigd.
(bron:http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/esbl.aspx)
Voor meer informatie:
Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu: www.rivm.nl
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: www.nvwa.nl
European Food Safety Authority: www.efsa.europa.eu
Campylobacter is een darmbacterie die via besmet voedsel, bijvoorbeeld kip, een darminfectie kan veroorzaken. Campylobacter wordt gedood bij koken, bakken en braden.
Bij bevriezing neemt het aantal campylobacter-bacteriën af, maar wordt de bacterie niet gedood.
Een besmetting kan voorkomen worden door hygiënisch te werken in de keuken en eten goed gaar te maken. Dat is vooral voor kwetsbare groepen zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zwangeren en zieken belangrijk.
In feite is salmonella een bacterie die in de darm van dieren leeft, met name bij kippen en varkens. Op die manier kan de bacterie ook op eieren en vlees belanden.
Maar via de ontlasting van dieren kan de bacterie op het land en in het water terechtkomen, en daardoor weer op groente, bijvoorbeeld als de groente met verontreinigd water wordt bespoten. De belangrijkste risicoproducten zijn hiermee wel genoemd: kip, eieren, kipproducten, ander vlees, groente en fruit.
Binnen de hele keten van de vleeskuikenhouderij wordt gestreefd naar het salmonella-vrij produceren. Dit is conform EU-regelgeving die voorschrijft dat vers pluimveevlees Salmonella-vrij moet zijn.
In het gehele productieproces zijn op meerdere vaste momenten controlepunten ingebouwd. Als er een besmetting met de ziekmakende salmonella bacterie wordt geconstateerd mag dit besmette product niet meer als 'vers' in de winkel verkocht worden. Het product wordt dan verwerkt in de voedingsmiddelenindustrie. Aangezien bij dat proces het vlees verhit wordt, is er van besmettingsgevaar geen sprake meer.
Ook voor salmonella geldt dat besmetting kan worden voorkomen worden door hygiënisch te werken in de keuken, handen goed te wassen voor bereiding van het het eten en eten goed gaar te maken. Dat is vooral voor kwetsbare groepen zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zwangeren en zieken belangrijk.